lördag 31 augusti 2024

Lördag 31/8

 God kväll!

En ganska solig dag med temperatur omkring 18 grader.

Under eftermiddagen när jag satt och tittade på matchen mellan Degerfors-Östersund ringde det på dörrklockan. Det var Susanne och Sten-Åke som anlänt. Strax efter kom Sofie med sin kille, Mikael. Matchen vanns av Degerfors med 2-0.

Dom hade förvarnat om att de ville röja. De lånade min röjsåg så att båda kunde köra. Jag har inte röjt så mycket de senaste två åren och det växer fort. Det märktes tydligt var de farit fram.

Under kvällen hade Gudrun och jag en liten kräftskiva på altanen. Hon hade haft med sig en kartong med kräftor när hon anlände.

God natt!

fredag 30 augusti 2024

Fredag 30/8

 God kväll!

En ganska fin dag efter gårdagens regn och åskväder då det kom 33 mm regn.

Vid lunchtid åkte jag till Karlskoga och hämtade Gudrun som kom med bussen från Västerås. I Nykroppa blev det kaffe och macka och under eftermiddagen serverade jag lövbiff enligt Prins Bertils recept. Måltiden blev väl mottagen.

Kvälls-tv och nu är dagen slut. Betydligt tidigare än när jag är ensam hemma. Då blir det inte kväll förrän omkring ett.

God natt!

torsdag 29 augusti 2024

Torsdag 29/8

 God kväll!

Fin förmiddag med sol och sommartemperatur. På Rotary var det 18 stycken, något fler än det har varit senaste tiden. Föredragshållaren hade fått förhinder så en medlem ställde upp och berättade om hur finnarna hade kommit till Karlskogatrakten under 15-1600 talet. Imponerande, utan att ha förberett sig. Ett tal på ca 20 minuter.

På hemvägen hade molnen hopat sig och när jag närmade mig Storfors kom det en rejäl regnskur. Svängde in till Elon för att höra om köksfläkten, som jag pratat med honom om för någon vecka sedan. Han har bara öppet tre dagar i veckan från 15.00. Tittade på klockan och det var över en timma till öppning så jag vände mot bilen, men då öppnades dörren. Han var där tidigare men jag hade inte känt på dörren. Jag fick beskedet att beställning var på gång. Under tiden fortsatte ovädret men innan jag kom till Nykroppa hade det slutat och eftermiddagen blev ganska solig. Nu under kvällen kom såväl åska som regn.

God natt!

onsdag 28 augusti 2024

Onsdag 28/8

 God kväll!

Äntligen en riktig sommardag. Sol och ca 22 grader.

Vid halvåtta anlände rörmokaren och någon timma senare hade gästtoaletten fått ett nytt handfat. Nu är både toastolen och handfatet med modernare stil. Han tittade även på handfatet i gästrummet som läcker och han återkommer för att åtgärda det.

Under eftermiddagen var det dags för veckans inköp på Ica. Tog vägen förbi systembolaget eftersom jag var tvungen att förse Rotarys lotteri med nya vinflaskor.

En stilla afton vid Östersjöns strand.
Gick ner till båthuset, där jag inte varit på någon vecka. Plaststolarna hade blåst ner i sjökanten och en träbänk hade välts omkull och hade förflyttats flera meter när det blåste som värst för några dagar sedan.
God natt!


tisdag 27 augusti 2024

Tisdag 27/8

 God kväll!

Tisdag och städdag. När den dagen kommer ställer jag klockan på halv åtta för säkerhets skull. Jag vaknar i regel i tid men man är ju inte säker. Idag var jag uppe i mycket god tid. Eftersom jag alltid har sophämtning onsdagen efter hennes besök har jag hittills inte glömt att ställa fram tunnorna. Det gör jag i regel direkt efter att hon har åkt.

Under eftermiddagen tog jag ett pass med sekatör och kvistsåg och rensade bland buskar och träd. Det som inte skall växa växer så det knakar.

God natt!


måndag 26 augusti 2024

Måndag 26/8

 God kväll!

Blandat med sol och moln. Kraftig blåst och temperatur max 18 grader. När jag under eftermiddagen åkte in till Filipstad och apoteket kom jag halvvägs till Filipstad när det kom en rejäl skur. Hade tur för det slutade regna när jag parkerade. På hemvägen blev vägen torr innan jag kommit fram till Prästbäcken. Jag säger som Vincent: "I Nykroppa regnar det aldrig".

Även idag grötfrukost och till lunch gjorde jag stuvad vitkål med en kryddig korv.

Fotboll mellan Örgryte-Degerfors med seger för de senare med 3-1.

Svennis har nu avslutat sina dagar och slipper fortsatt lidande. Cancer är en otrevlig sjukdom som drabbar oss på ett eller annat sätt.

God natt!

söndag 25 augusti 2024

Söndag 25/8

 God kväll!

En ganska solig dag men mycket blåst. Termometern visade som mest ca 18 grader och under natten hade det kommit 12 mm regn.

Idag tyckte jag att det var dags för en annan frukost än den gamla vanliga. Valde havregrynsgröt som jag inte gjort på länge. Till det en macka och kaffe som vanligt.

Under dagen har det blivit lite spontantittande på idrott. Såg lite från rullskidor i Trollhättan och en halv halvlek mellan Göteborg-Elfsborg i fotboll samt Duplantis stavhoppsseger som slutade med ett nytt världsrekord på 6.26 med lite darr på ribban.

Nu blir det nog kvällsavslut med ett avsnitt i en serie som handlar om en kvinnlig advokat på en advokatfirma ned många olika fall.

God natt!

lördag 24 augusti 2024

Lördag 24/8

 God kväll!

Riktigt höstväder. Mest mulet med några solstänk och max 17-18 grader. Under natten fyra mm regn men dagen regnfri.

Det blev en lugn dag med tidningarna och nyheter under förmiddagen. 

Påbörjade skjortstrykning genom att stryka ett femtal innan jag tröttnade och lät resten hänga tills ny gnista tänds.

Kvälls-TV med Davids Hörna och kvällsnyheter.

God natt!

fredag 23 augusti 2024

Fredag 23/8

 God kväll!

Samma väder som igår, mulet, duggregn och max 20 grader och under kvällen ganska blåsigt. På flera ställen i Värmland har strömmen försvunnit, men här är det fullt ljus. Tydligen många nedblåsta träd efter vägarna.

Tog hand om en del tvätt som legat. Strök en del men skjortor ligger kvar till nästa ryck.

I kväll blev det en av dessa romantiska filmer som visas på 11:an. Påminner om de julfilmer som visas under vintern.

God natt!

torsdag 22 augusti 2024

Torsdag 22/8

 God kväll!

Mulet och fram på eftermiddagen ett lätt regn. Temperaturen nådde inte 20 grader.

När jag precis hade samlat ihop tvätt till en maskin fick jag se en Volvo på väg in. Det var Sten-Åke och Susanne som kom med tilltugg till 11-kaffet. Sten-Åke försvann ut i vedboden och klöv ved och Susanne och jag satt och skvallrade om ditt o datt efter att jag startat tvättmaskinen..

Tack vare det lätta regnet fick jag en anledning att stanna inne under eftermiddagen och ta en lugn dag. Såg en film med Haber i en helt annan roll än vad man är van att se honom som Beck. Under kvällen nyheter.

God natt!

onsdag 21 augusti 2024

Onsdag 21/8

 God kväll!

En mulen dag och regnet började komma under förmiddagen. Jag upplever det som att det regnat hela dagen men det har inte kommit mer än 5 mm.

Har jobbat en del under dagen med Invest. Från Skandia har jag fått blanketter för att fylla i hur och varifrån pengarna kommer som jag satte in för längesedan i en försäkring, allt för att visa att det inte är någon penningtvätt. Jag har tidigare lämnat uppgifter även till andra banker e.t.c. Mycket jobb för liten summa.

Nu har Rotary kört igång och idag fick jag besked om att vinflaskorna är på väg att ta slut så i nästa vecka räknar jag med att åka dit och överlämna 6 nya flaskor till vinlotteriet.

För övrigt en lugn dag med veckoinköpet på Ica under sen eftermiddag och därefter lite friidrott. Duplantis har varit i farten och vann vanan trogen dagens tävling på 6.15. Närmaste man stannade på 5.95. Inget försök på världsrekordhöjden.

God natt!


tisdag 20 augusti 2024

Tisdag 20/8

 God kväll!

Ganska mulet men varmt. Åtminstone när man jobbade.

Efter frukosten med nyheter och tidningar var det dags att utföra någon typ av jobb. Fastnade för att klippa gräset vid uthuset eftersom det växt sig ganska högt. Passade samtidigt på att klippa kanterna efter infartsvägarna. Blommorna i amplarna slokade en aning så det blev vattning av blommorna i samtliga krukor och inomhuskrukorna fick vatten även de.

TV-kvällen har bestått av nyheter och en film på 11:an.

God natt!

måndag 19 augusti 2024

Måndag 19/8

 God kväll!

En solig och fin dag. När jag var ute och ansade ett par buskar som växt sig täta och ställt till problem för Roboten var det riktigt varmt och svettigt när jag låg på knä och klippte. Passade även på att fylla igen en del gropar som roboten fått fram när han står och slirar vid en uppstickande rot. Det finns ett antal på södra sidan där tallarna växer vid gräsmattekanten.

I kväll har jag bara sett nyheter på TV:n. För övrigt har jag roat mig med en film från TV4 Play.

God natt!


söndag 18 augusti 2024

Söndag 18/8

 God kväll!

Växlande molnighet och kylig kraftig vind. Vid sjön gick vågorna höga.

I dag fick jag ett dagslångt besök av yngsta dottern. Hon anlände före 11.00 och vände hemåt vid 18-tiden. Hon hade med sig kaffebröd så det fick bli 11-kaffe. Någon timma senare ville hon att vi skulle åka till Storhöjden och äta lunch. Hon hade läst i bloggen om mina besök där. Båda valde vi bakad gös och den är verkligen god. Lotta träffade sin gamle lärare Lena Wenander och fick en pratstund med henne. Efter besöket tog vi vägen förbi hos Susanne och Sten-Åke och där blev vi sittande resten av eftermiddagen.

Sten-Åke, Susanne och Lotta.
På gräsmattan framför verandan satt Lottas hund Hope och spejade.
God natt!




lördag 17 augusti 2024

Lördag 17/8

 God kväll!

Växlande molnighet och runt 20 grader.

Idag kom jag att tänka på att jag bott i Värmland i 60 år. Efter ingenjörsexamen 1964 i Alingsås sökte jag till Källe-Regulatorer i Säffle som verktygskonstruktör och chef för verktygsavdelningen. Jag hade arbetat som verktygsritare/konstruktör på Assa-Stenman under tre år då jag läste på kvällstid på Tekniska aftonskolan. Efter semesterperioden gick flyttlasset till Säffle. Redan första dagen fick jag veta att jag tillsammans med tre andra var anmälda till en kurs i Kristinehamn i produktionsteknik, mycket baserat på MTM (metod, tid, mätning). Den pågick under ett skolår, kvällstid en gång i veckan. Efter fullgjord kurs byggde jag upp en arbetsplats för montering av regulatorer enligt MTM som gjorde att vi kunde använda betydligt billigare arbetskraft än de A-gubbar som tidigare monterat plus betydligt kortare monteringstid. Vi fick anpassa toleranser och annat så det bara var att skruva ihop med skruvdragare och verktyg som hängde framför näsan på operatören. Det blev så lyckat så det blev en artikel i Veckans Affärer, om jag inte minns fel. Åren på företaget var mycket lärorika med fler och större arbetsuppgifter.

Idag har det varit en lugn dag med lite EM-orientering. Såg bara damerna, men det gick inte så bra. Som bäst en fjärdeplats.

God natt!


fredag 16 augusti 2024

Fredag 16/8

 God kväll!

Mulen morgon som klarnade efterhand och blev växlande. Ganska kyligt men nådde ca 22 grader under dagen.

Under förmiddagen anlände Susanne och Sten-Åke. Sten-Åke sågade ved och Susanne och jag satt på verandan och pratade. Så småningom anslöt sig Sten-Åke och då blev det förmiddagskaffe.

När jag blev ensam igen plockade jag in tvätten från altanen och samlade ihop mina glasburkar från städningen i kylskåpet och åkte till återvinningen och slängde. 

Under kvällen såg jag matchen mellan Färjestad och Linköping. Måste slumrat till i första pausen för när jag tittade igen började tredje perioden. Det blev seger med 6-3 för Linköping. Tidigare Färjestadsspelaren Lawner gjorde två mål.

God natt!

torsdag 15 augusti 2024

Torsdag 15/8

 God kväll!

Mer moln idag men fortfarande runt 22-24 grader.

Det var längesedan jag gick igenom kylskåpet så idag tog jag tag i det. Plockade ut alla hyllor och rensade bort en massa gamla inlagda gurkor och tomater som aldrig tagits fram och en del annat som blivit stående. Detsamma borde jag göra med frysen men det brukar jag göra på vintern när det är kallt och man kan ställa varorna på verandan.

Tittade lite på matchen mellan Timrå och Brynäs men slog över till en film. Den hade jag sett tidigare men ändå blev jag sittande filmen ut.

God natt!

onsdag 14 augusti 2024

Onsdag 14/8

 God kväll!

Kopia av gårdagens väder. Även eftermiddagen med tryckande värme, även nu utan regndroppar.

Körde en tvättmaskin och hängde på altanen. Ringde lillasyster och kollade läget i Alingsås. De väntade hem Bosse med familj från Öland, där de vistas på sin semester.

Tänkte ett tag att åka till Nobelhallen där BIK mötte Örebro i sin första träningsmatch för säsongen. Det blev inte så men jag såg i KT-appen att de vunnit med 4-3. Det hade varit drygt 2.500 besökare och det hade varit ett avbrott i en kvart p.g.a. att en unge kastat in pyroteknik på isen. De hade fått tag på honom och det visade sig vara en från den egna ståplatsläktaren. Hoppas att han blir portförbjuden kommande säsong och får rejält med böter.

God natt!

tisdag 13 augusti 2024

Tisdag 13/8

 God kväll!

Växlande väder med ganska mycket sol och temperatur på 22-24 grader. Tisdag och ojämn vecka betyder städdag och det gjorde att vi var tre vid kaffebordet klockan 11.00.

Strax efter halv tre körde jag Gudrun till busstationen i Karlskoga för hennes vidare färd till Västerås. När jag kom hem och gick ur bilen möttes jag av kvalmig värme och det kändes som att det var regn på gång, men det uteblev.

Kvällens tv-tittande blev matchen mellan Helsingborg och Degerfors. Matchen slutade 1-1. Allsång på Skansen orkar jag inte med och som tur är var det sista programmet. Förhoppningsvis kan de hitta på något bättre framöver.

God natt!

måndag 12 augusti 2024

Måndag 12/8

 God kväll!

Soligt och fint väder med temperatur drygt 20 grader. Gudrun mätte vattentemperaturen och den var också 20 grader. Lite för kallt både för henne och mig.

Gudrun roade sig med en bok i solgasset när jag gick och plockade ogräs på infartsvägarna.
Kvällen har vi avslutat med Lasse Åbergs Hälsoresan.
God natt!


söndag 11 augusti 2024

Söndag 11/8

 God kväll!

Ganska solig dag med temperatur drygt 20 grader.

Strax efter 12 åkte vi mot Kopparberg för att besöka Opera på Skäret och se operan Norma. Vi stannade till vid Hammarns Värdshus och åt lunch innan vi fortsatte mot målet.

Efter föreställningen hade samtliga aktörer ställt upp sig utanför Operahuset. Här är det huvudrollsinnehavarna.
Många aktörer i stora och små roller.
God natt!



lördag 10 augusti 2024

Lördag 10/8

 God kväll!

En mycket blåsig dag och växlande väder med moln och sol.

Det sägs att det är mycket kantareller i år och jag gick ut på tomtens svampställen och tittade, men det var inte många som jag kunde hitta.

Idag kändes det inte för matlagning så vi åkte in till Palermo och åt oss proppmätta.

Även de åldriga blommar upp under sommaren.
Nu är det snart dags att se den sista OS-medaljen i den svenska skörden.
God natt!



fredag 9 augusti 2024

Fredag 9/8

 God kväll!

En mulen dag men ganska varm morgon. Vid lunchtid började regnet som sedan har hållit på mer eller mindre hela dagen. Samtidigt sjönk temperaturen ett flertal grader.

Idag gick finalen mellan Kina och Sverige i lagbordtennis. Svenskarna spelade jämnt men Kina vann med 3-0, som var ganska väntat.

När jag rotade i frysen häromdagen såg jag att jag hade en hummer. Den hade jag köpt till Nyår men eftersom Gudrun hade med sig en då fick min ligga kvar. Det fick bli dagens förrätt. Som huvudrätt blev det älgfärsbiffar med lingonsås. 


God natt!


torsdag 8 augusti 2024

Torsdag 8/8

 God kväll!

Varm och mulen morgon. Vid 12-tiden åkte jag till Karlskoga för att plocka upp Gudrun som kom med bussen. På ditvägen började det regna och på hemvägen var det riktigt ösregn och torkarna fick göra sitt. Under resan till Karlskoga fick vi ytterligare en OS-medalj. Denna gång ett brons i segling.

Det är sällan man får riktiga vykort. Idag kom det ett. Det var Lillemor som var på väg till Veteran-VM i orientering.

Under eftermiddagen bjöd jag gästen på kålpudding och under kvällen tittade vi på en film av det lättare slaget.

God natt!

onsdag 7 augusti 2024

Onsdag 7/8

 God kväll!

Just avslutat OS-tittandet med en seger i semifinalen mellan Japan och Sverige i lagbordtennis. Jämnt ända in till sista bollen slagits. Tidigare på kvällen var det final i diskus men Ståhl var långt från medalj. Hamnade på en 7:e plats. 

Vädret har idag varit växlande med  en temperatur runt 25 grader och kvavt. Något regn kom det inte.

Under förmiddagen tog jag fram klipparen och klippte mattorna på baksidan och södra gaveln. Varmt i värmen.

Åkte in till Filipstad. Började med apoteket, hade missat ett piller vid förra besöket. Ingen kö och gratis, vad kan man mer begära? Fortsatte till Ica för veckans inköp. När jag kom hem kom jag på att jag inte hade ätit något så då fick det bli något lättvindigt. Valde pasta och en kryddig korv.

God natt!

tisdag 6 augusti 2024

Tisdag 6/8

 God kväll!

Övervägande soligt och en av sommarens hetaste dagar.

Gick ut och ändrade knivarna på kantmaskinen genom att vrida knivarna ett kvarts varv eftersom de hade slitits ner ganska kraftigt.

Kom på att det var tisdag och öppet under eftermiddagen på Elon i Storfors. Tog foto på kökskåpan och köksfläkten och åkte dit. Han ville gärna ha fabriksskylten också så när jag kom hem lyckades jag hitta den under ena filtret, fotade den och skickade iväg med sms. Hoppas att han hittar något liknande med reglage på ett bättre ställe.

Idag har jag bara sett sista delen av svenskornas handbollsmatch mot Ungern. Sverige vann i förlängning och är nu klara för semifinal där de möter Frankrike.

God natt!

måndag 5 augusti 2024

Måndag 5/8

 God kväll!

Samma väder som i går. Ganska soligt och under eftermiddagen lite lätt regn för att därefter bli ganska klart igen.

Under förmiddagen anlände Susanne och Sten-Åke med en påse kanelbullar. Sten-Åke klöv ved och Susanne och jag satt på verandan och ventilerade det mesta. Innan de avreste blev det kaffe och bullar.

Det blev en del OS-tittande under dagen. Ståhl tog sig till final trots att han inte klarade kvalgränsen. Hoppas på bättre kast i finalen. Huvudnumret var finalen i stavhopp där Duplantis vann en väntad seger. Han var ensam om att klara 6 meter. Fortsatte med 6.10 för att slutligen försöka på 6.25 för nytt världsrekord. De två första hoppen rev han men i tredje klarade han utan minsta darr på ribban och därmed nytt världsrekord på 6.25.

God natt!

söndag 4 augusti 2024

Söndag 4/8

 God kväll!

En ganska solig dag fram till strax efter halv sex. Då började ett fint strilande regn som övergick till ett mer liknande ösregn. Den knappa timmen som det höll på kom det 12 mm och därefter sken solen igen.

OS-tittandet började tidigt och i bordtennisen blev det silver efter att den andra kinesen var för svår för svensken. Senare var det dags för 50 meter fritt som gav ett guld, icke helt otippat. Om jag inte har helt fel har det hittills blivit 7 medaljer, 2 guld, 3 silver och 2 brons.

Avslutat tv-tittandet med en film och lite OS-sammandrag.

God natt!

lördag 3 augusti 2024

Lördag 3/8

 God kväll!

Första delen av dagen solig sedan några timmar mulet innan det blev sol igen.

Efter frukost med dagens tidningar KT, NWT och Dagens Industri har det mest varit OS-tittande idag. 
Sjöström satte nytt OS-rekord på 50 meter fritt i semifinalen och är klar för finalen och i stavhopp gjorde Duplantis två hopp och även han klar för final. Sveriges handbollstjejer vann sin match.
Bröt av med att titta på Degerfors-Oddevold. Matchen slutade 2-2 efter att Degerfors haft ledning med 2-0 fram till slutet. Sluta spela och lägga sig på försvar går sällan hem. Om inte annat borde väl tränaren se till att man spelar matchen ut. Det är inte första gången det händer.
God natt!



fredag 2 augusti 2024

Fredag 2/8

 God kväll!

Solig dag med en temperatur bortemot 25 grader.

Efter frukosten körde jag undan de uppsamlade ogräshögarna. Jag hade tänkt fortsätta och kantklippa ytterligare men värmen gjorde att jag istället satte mig på verandan på skuggsidan med en kopp och ett par skorpor.

För ett år sedan gjorde jag en läkarundersökning och då sa läkarna att jag skulle göra en ny efter ett år så idag gick jag in på 1177 och beställde tid.

Under eftermiddagen åkte jag in till Storfors. Jag hade fått tipset av en elektriker att prata med Elon om en köksfläkt som inte fungerar längre. Där möttes jag av meddelandet att de har öppet enbart på tis-, ons- och torsdag mellan 15-17 så det fick bli lite smått på Ica.

Idag ytterligare en silvermedalj. Denna gång i segling. Möregårdh vann semifinalen i bordtennis och därmed blir det ytterligare minst ett silver.

God natt!

torsdag 1 augusti 2024

Torsdag 1/8

 God kväll!

Samma väder. Sol och ca 22 grader. Vid 11-tiden kollade jag badtemperaturen. Termometern visade 21 grader, något för kallt enligt min smak.

Tog tag i jobbet med ogräset efter kanterna. Fick göra ett förmiddagspass och ett eftermiddags för det var svettigt och varmt i solen.

Svenske deltagaren i 20 km gång misslyckades med att nå en placering bland de bättre. Bordtennisspelaren lyckades bättre och har nu nått semifinalen.

God natt!