onsdag 31 juli 2024

Onsdag 31/7

 God kväll!

En sommardag med sol och cirka 22 grader. Lämplig för lite arbete och jag valde att plocka fram kantmaskinen och skära gräskanter mot grusgången. Senast jag gjorde det är minst två år sedan och gräset drar sig ut i gången.

Skar och hackade loss tuvorna. Nästa pass blir att kratta ihop det och köra bort.

Åkte in till Ica för veckohandel. När jag kom tillbaka hade jag besök av två bilar. Det var Susanne, Sten-Åke, Sofie, Simon och Vincent som var på besök. De hade gjort i ordning badbryggan så att det gick att bada och sågat upp den nedfallna björken. Efter kaffepausen hjälpte jag dem med att köra upp det kapade. Då fick jag en liten passagerare på pallen.

Under kvällen tog Sara Sjöström guld i simning 50 meter frisim.

God natt!

tisdag 30 juli 2024

Tisdag 30/7

 God kväll!

Städdag och Ewa anlände klockan åtta. Idag hade hon med sig en medhjälpare så det blev halva tiden som jag höll mig undan. Hon kom med famnen full av tvättade och manglade dukar och gardiner. Hon hade även med sig en påse med gurkor och tomater av olika sorter. 

Strax efter att städerskorna hade åkt anlände Tedenrud. Efter någon timmes prat åkte vi ner till Prästbäcken där han bjöd på lunch. Det fick bli raggmunk och fläsk med lingon. Kaffet tog vi senare hemma på altanen innan han återvände till Karlstad.
Idag blev det en fjärdeplats i trapskjutning. Såg länge ut som det skulle bli ett brons men ett par missar i slutet förstörde det. 
God natt!


måndag 29 juli 2024

Måndag 29/7

 God kväll!

Idag blev jag grattad på Olof-dagen, först av Susanne under förmiddagen och i kväll av Gudrun. Något som jag inte tänkt på då jag inte har koll på namnsdagar. Mer än Sven förstås.

Soligt och varmt och inte något regn i antågande så då fick det bli ogräsbekämpning med spruta. Efter sprutningen satte jag mig i solen på baksidan men jag fick ge upp för solen gassade väldigt så svetten trängde fram.

Nu kan man ju titta på OS och idag blev det en silvermedalj i luftgevär. Tredje dagen med medalj. Får se om det kan komma någon i simning nästa gång eller vad som ligger närmast i tur.

Har under dagen köpt biljetter till Opera på Skäret den 11:e augusti.

God natt!

söndag 28 juli 2024

Söndag 28/7

 God kväll!

Som vanligt, mulen morgon med solglimtar och under eftermiddagen sol med en temperatur runt 20 grader. Under kvällen några regnstänk. Tillräckligt torrt för att amplarna måste vattnas.

Ganska mycket OS-tittande. Idag blev det ytterligare en bronsmedalj. Denna gång i damernas mountainbikes. Övriga grenar har jag bara sett lite då och då.

God Natt!

lördag 27 juli 2024

Lördag 27/7

 God kväll!

Mulen morgon men riktigt solig eftermiddag med temperatur på 20 grader.

Idag har OS kört igång på allvar. Det har blivit tittande då och då. I judo för damer tog Sverige den första medaljen med en tredjeplats av en ung tjej. Sveriges herrlag i handboll fick stryk av Tyskland.

Degerfors spelade hemma mot Skövde och vann med 2-0 efter en match som länge stått 0-0.

God natt! 


fredag 26 juli 2024

Fredag 26/7

 God kväll!

En ganska mulen dag och när jag besökte Karlstad kom det en skur.

Min audionom vill att jag skall komma in och kolla hörapparaterna en gång per år. Eftersom det hade gått en bra bit över ett år sedan sist ringde jag i måndags och fick tid idag. Åkte in till Karlstad och naturligtvis var den vanliga parkeringsautomaten, som tog kort, trasig så det var bara att börja ladda hem en app för parkering. Parkeringselände är min största fiende när det gäller att besöka lite större orter.

Efter rengöring av apparaterna återvände jag till hemorten. Stannade till i Molkom och tog en schnitzel för att slippa laga mat när jag kom hem.

Har tittat en del på OS-invigningen men efter att ha slumrat till ett par gånger fick det bli detta istället.

God natt!

torsdag 25 juli 2024

Torsdag 25/7

 God kväll!

Blött på backen i morse. Senaste dygnet hade det kommit 5 mm. Mulen morgon övergick till växlande väder med dugg emellanåt och fullt solsken däremellan. Under eftermiddagen körde jag ett pass med röjsågen efter infartsvägarna. Då blev det svettigt.

För övrigt har det varit en lugn dag. I kväll började OS för Sverige med damernas handboll där Sverige mötte Norge. Jag tittade, men när Norge hade ledning med 4 mål tog jag istället en kvällsmacka. När jag senare tittade igen var det oavgjort så då var jag tvungen att se till slutet. Det gick bra för Sverige och de vann matchen. 

God natt!

onsdag 24 juli 2024

Onsdag 24/7

 God kväll!

Ganska mulen morgon med lite solglimtar. Under eftermiddagen lite lätt regn. Började dagen med datakonversation med min bankkontakt som var i arbete en vecka innan han fortsätter med ytterligare semester. Han hade några investeringsförslag som jag skulle ta ställning till. Fick sms från städhjälpen som ville låna kantmaskinen och efter en stund kom sambon och hämtade.

Det ringde på dörren och där stod två små och två lite större. Det var Susanne med sambo och två av barnbarnsbarnen, Stina och Svante. De hade fikabröd och Sten-Åke började med att såga upp den nedfallna björken innan det var dags för kaffet.
De små på inspektionsrunda.
Senare på dagen var det dags att lämna nycklarna till Kvarnen och vidare till Ica där jag träffade på lillebror och svägerska.
Årets färskpotatis är den sämsta jag träffat på som färsk. Tjockt skal och kan knappast kallas färsk så det har blivit att man väljer något annat. Idag blev det stuvad blomkål tillsammans med en kryddig korv.
God natt!





tisdag 23 juli 2024

Tisdag 23/7

 God kväll!

Mulen morgon blev soligare fram på dagen och under eftermiddagen när jag satt på baksidan av huset blev det riktigt svettigt i solen. Temperaturen i skuggan var uppe i drygt 22 grader.

Jag har haft en massa tvätt liggande och idag strök jag jeans, t-shirts och handdukar. Har en massa skjortor men de får ligga någon dag till.

Jag började titta på Allsång på Skansen men jag tillhör tydligen en annan målgrupp och slog över till TV4-play och tittade på en film istället.

God natt!



måndag 22 juli 2024

Måndag 22/7

 God kväll!

Ganska mulet men ganska varmt. Blev drygt 22 grader under dagen och inget regn.

Efter frukosten samlade jag ihop tre kassar med tidningar, en massa plast och kartongemballage som hamnade i containrarna.

Under eftermiddagen ringde det på dörren. Det var närmaste grannarna som flyttade in i huset före mitt på Strandvägen någon gång i våras. Vi har aldrig sett varandra tidigare. De kom och presenterade sig och frågade om de fick köra på min väg till deras brygga där de tänkte göra iordning efter att isen förstört bryggan för ett par år sedan. De skulle också ta ner en del björkar och någon hade blåst ner.

Kollade upp Opera på Skäret som kör igång nu på fredag och håller på fram till sista lördagen i augusti. Lägsta pris 445 kronor.

God natt!

söndag 21 juli 2024

Söndag 21/7

 God kväll!

Grattis till Monica på födelsedagen!

En solig och fin dag med temperatur runt 25 grader.

I god tid före 12.00 anlände jag till dagens jobb på Kvarnen. Jag hade inte hunnit få igång bildspel och videor innan första besöksparet kom. De fick titta i galleriet tills jag fått igång allt. Totalt kom det tre par som var intresserad av Ferlinmuseet. Det var tre par turister och samtliga var imponerade av museet och bildspelet. Jag hade även ett besök som nöjde sig med galleriet. Efter fullgjort värv var det bara att åka hem och fixa dagens middag.

Under kvällen blev det nyheter och Morden i Helsingör.

God natt!

lördag 20 juli 2024

Lördag 20/7

 God kväll!

En solig och fin dag med drygt 26 grader under eftermiddagen och nästan vindstilla.

Eftersom jag hade en halvfull spruta med ogräsmedel och det såg ut att vara fint väder hela dagen passade jag på att spruta där det kommit fram lite ogräs. För övrigt blev det inte mycket gjort under dagen. Fram på eftermiddagen blev det lite friidrott och glimtar från en fotbollsmatch.

God natt!

fredag 19 juli 2024

Fredag 19/7

 God kväll!

Vaknade fem i morse och kunde inte somna om så vid halv sex var jag uppe. Disig morgon som övergick till sol och så småningom en temperatur på 24-25 grader.

Efter frukost och tidningsläsning tog jag ett pass i trädgården. Idag blev det ogräsrensning på baksidan.

Efter 12.00, när Kvarnen hade öppnat, åkte jag dit och hämtade nycklarna för söndagens arbetspass. Fortsatte till apoteket eftersom en tablett var slut. Tänkte även tanka men det var fullt med bilar vid macken så det får bli nästa gång jag kommer in.

När jag tittade ut såg jag den här krabaten mumsa på pelargoner. Det är ju tur att jag skippade krukorna på sidotrapporna i år annars hade de fått ytterligare åtta matskålar. Kvar blir i alla fall de vita blommorna. De tycks de inte gilla.
God natt!


torsdag 18 juli 2024

Torsdag 18/7

 God kväll!

Regn under natten. Mulen morgon som övergick i ganska soligt och en temperatur på 22 grader.

Efter frukosten ett pass i trädgården med rensning efter vägarna.

Nästan nere vid båthuset har en lagom stor björk för vedsamlare blåst ner.
Kvällens tv-utbud var magert så det blev enbart nyheter idag. Kan eventuellt bli en film innan de blå slås igen.
God natt!


onsdag 17 juli 2024

Onsdag 17/7

 God kväll!

En mulen dag med regn mest hela dagen. Måste ha regnat rejält under natten för mätaren visade 20 mm.

Jag passade på att köra en tvättmaskin. Hängde på altanen. Blev knappast torrt i dag men i morgon går det fort för då skall det bli varmt och sol.

Till Filipstad för veckans inköp. Fina, goda jordgubbar för 45 kronor men kaffet har ökat i pris varje gång jag köper, tycker jag.

Väntar på att OS skall börja så att det finns något på TV. Just nu är det tunnsått. Får bli en och annan film.

God natt!

tisdag 16 juli 2024

Tisdag 16/7

 God kväll!

Mulen morgon övergick till solig och fin eftermiddag.

Tisdag och ojämn vecka är lika med städdag. Som vanligt kom Ewa vid åttatiden. Det blev ombyte av gardiner och dukar i köket och fönstren putsade. Efter vårt gemensamma 11-kaffe gick jag ut och tog fram klipparen för att klippa mellan gårdsplanen och gatan. Även borta vid uthuset blev det klippt och jag återvände ganska så svettig.

Under kvällen var det dags för damlandskampen för Sveriges damer mot England i EM-kval. En match som slutade oavgjord 0-0.

God natt!

måndag 15 juli 2024

Måndag 15/7

 God kväll!

Mest mulet och knappt 20 grader. En regnskvätt kom på eftermiddagen.

Började med att rycka lite ogräs. Hade tänkt mig spruta men eftersom det kunde komma regn avstod jag för det bör vara torrt minst sex timmar efter sprutning. Tog istället trimmern och körde kanterna efter robotarna.

Under kvällen nyheter och Maria Wern.

God natt!

söndag 14 juli 2024

Söndag 14/7

 God kväll!

Ett dygnsförsenat Grattis till barnbarnet Moa på 7-årsdagen!

Molnigt och det måste ha regnat ganska mycket i natt för sedan gårdagens morgon till dagens eftermiddag har det kommit 25 mm.

Vid 12-tiden åkte vi mot Karlskoga för det var dags för Gudruns hemfärd.

Hemma blev det rester framför tv:n med sprintstafett i orientering. En silverplats försvann för Sverige efter att ha blivit diskade. Lite senare Kronprinsessans födelsedag och avslutning med europamästerskapet i fotboll för herrar. Mästare och seger för Spanien med 2-1 mot England.

God natt!

lördag 13 juli 2024

Lördag 13/7

 God kväll!

En varm och solig dag. Härligt att AC:n fungerar.

Idag önskade Gudrun besöka Museet Kvarnen. Vi tittade in där vid 13-tiden. Det var Gunilla Jansson som tog emot, dotter till Jan Wikner. Utställningen var en minnesutställning med anledning av hans 100-årsdag. Han hade fungerat som konstnär, tonsättare, skådespelare samt teckningslärare i Filipstad.

Några av alstren på konstnärssidan.
Efter Kvarnen fortsatte vi mot Molkom för att testa ett matställe som rekommenderats av Susanne och Sten-Åke. Tyvärr fick vi vända för det blev tvärstopp. Det hade hänt en olycka mellan motorcykel och bil. Vi valde då att åka upp på Storhöjden och besöka Big Hill Lodge. Det var många som tänkt sig dit så det blev först en lång väntan för att beställa och sedan ytterligare väntan på maten. Vi valde bakad röding och det var ett mycket bra val.
God natt!




fredag 12 juli 2024

Fredag 12/7

 God kväll!

En solig och fin sommardag med temperatur strax under 25 grader.

Vi tog det lugnt  med lång frukost och tidningsläsning. Gudrun gick ner och satte sig vid båthuset och jag rensade bort ogräs på baksidan. Det hade kommit upp en massa hallonplantor i gruset och när man drog fick man med sig rötter i halvmeterslängder.

Dagens lunch var enkel, matjessill med potatis, gräddfil och gräslök. Enkelt men gott.

Följer matchen mellan Sveriges damer mot Frankrike. När Frankrike gjorde 2-1 tog jag paus och skrev detta. Återgår till tittandet.

God natt!

torsdag 11 juli 2024

Torsdag 11/7

 God kväll!

En ganska solig dag med regnskur under kvällen. Gårdagens regnväder blev 15 mm. Lite i förhållande till Karlstad som fick 50 mm.

Idag var det dags att lämna in bilen för att få AC:n åtgärdad. Det var transformern som skulle bytas. Jag lämnade bilen tidigt och fick en lånebil och eftersom det skulle ta lång tid åkte jag hem under väntetiden.
När jag kommit hem med fungerade AC var det dags för tur till Filipstad för att gratulera Sten-Åke på 66-årsdagen. Det blev god mat och fika tillsammans med hans barn och barnbarn.

God natt!




onsdag 10 juli 2024

Onsdag 10/7

 God kväll!

En mulen dag med regn under eftermiddagen.

Åkte in till Karlskoga och hämtade Gudrun vid bussen. På hemvägen började det småregna. Efter hemkomsten med en kaffetår åkte jag till Filipstad för veckans inköp. På vägen in blev det ett riktigt ösregn. På plats bedarrade regnet så jag kunde ta mig in och ut från affären.

Under kvällen seger för England mot Nederländerna med 2-1 och till final tillsammans med Spanien.

God natt!

tisdag 9 juli 2024

Tisdag 9/7

 God kväll!

Solig dag med en temperatur runt 20 grader och noll i regnmätaren.

Har ett antal gånger ringt en el-firma, som jag tidigare anlitat, för att få en ny köksfläkt men det är bara en telefonsvarare som säger "försök senare". Ger snart upp och ringer någon annan.

Gick ut för att köra vägkanterna med röjsågen men den ville inte starta så jag övergick till gräsklipparen istället och körde de små på baksidan. Varmt och svettigt blev det. Skall lämna in röjsågen på service. Den har kämpat i många år.

Gick förbi hallonbuskarna och de har börjat mogna så det blev ett provsmak.

På TV-fronten Allsång och Spanien-Frankrike. Spanien till final efter seger med 2-1. Orkar snart inte med allsången, det är ett väldigt gapande.

God natt!

måndag 8 juli 2024

Måndag 8/7

 God kväll!

En mestadels ganska solig dag och blåsten hade avtagit i morse. Skapade en del jobb med att plocka upp en massa björkkvistar som blåst ner.

Denna dag är en sådan dag som bara förvunnit. Har inte gjort värst mycket. Det har bara varit en massa småplock inne och ute. Några telefonsamtal och arbete vid datorn och så är det helt plötsligt Aktuellt och kväll. Finns större projekt som man borde ägna sig åt.

God natt!

söndag 7 juli 2024

Söndag 7/7

 God kväll!

En riktigt blåsig dag och under förmiddagen en del regn. På eftermiddagen plockade jag bort en massa torra björkgrenar som blåst ner på gräsmattan så att roboten fick fritt fram.

Hade fått fram ett nytt recept med falukorv och smakfull sås som jag tänkte prova. Satte ugnen på 225 grader och när den var varm kände jag hur det osade. Öppnade ugnsluckan och ut vällde en massa rök. Då kom jag ihåg att när jag senast använt den hade jag spillt när jag tog ut en överfull form. Jag har en brandvarnare sittande i serveringsrummet tre meter från spisen. Den började tjuta och strax efter ringde Verisure. Nu har jag tvättat ur ugnen och hoppas att det går bra nästa gång.

Vädret har gjort att det blivit en del TV-tittande. Friidrott med nytt försök på 6,25 i stavhopp som misslyckades samt ett par avsnitt i en turkisk serie som jag hittat på TV4Play, Golden Boy. Obegripligt språk men ganska intressant.

God natt!

lördag 6 juli 2024

Lördag 6/7

 God kväll!

En kylig men ganska solig förmiddag. Under senaste dygnet har det kommit ca 10 mm regn. På eftermiddagen när solen lyste fram bestämde jag mig för en tur med röjsågen efter vägkanterna. Gick ut och tittade runt huset samtidigt som jag rensade bort ogräs i rabatterna och i gruset på baksidan. När jag vandrade mot uthuset kände jag att jag inte hade någon nyckel i fickan där jag brukar ha knippan. Gick in för att hämta den men var ganska säker på att jag tagit med den. Mycket riktigt, tomt på kroken. Hade jag tappat den? Gick runt i samma spår, tittade i rabatterna och där jag gått. Ingen nyckelknippa. Var även och kikade där jag lagt ogräset. Det var bara att inse fakta, de var borta.

Tittade på matchen England-Schweiz. I pausen gick jag ner för att koka en kopp kaffe. Under tiden fick jag för mig att gå ut på verandan och titta ner mellan växterna  för att se om det fanns någon nyckel från den vinkeln. Inte! När jag snurrade runt för att gå in igen höjde jag blicken och vad såg jag då, jo nyckelknippan en dryg meter utanför rabatten. En glad och nöjd man plockade upp den och dagen var räddad.

God natt!


fredag 5 juli 2024

Fredag 5/7

 God kväll!

Mulen och sval morgon. Under dagen ligger maxtemperaturen på ca 15 grader. I morse läste jag av senaste dygnets nederbörd som visade 10 mm. Under dagen har det kommit en liten skvätt då och då med sol emellan. Körde med trimmern efter vägkanten från uthuset. Tråden tog slut så det blev inte så mycket kört. Tänkte ett tag köra röjsågen men avstod då jag hade problem med att starta den. Under kvällen lite fotboll annars mest slötittande.

God natt!

torsdag 4 juli 2024

Torsdag 4/7

 God kväll!

En kylig och mulen dag. När jag tänkte ta fram röjsågen och röja efter vägkanterna kom regnet. Hann knappt in förrän det slutade men fortsatte med en skvätt då och då med sol emellan.

En titt ner vid sjön visade att måsboet hade sköljts bort och därmed två omgångar ägg. Får se om de gör ett tredje försök.

På Kvarnen pågår just nu en minnesutställning om konstnären, tonsättaren och teckningsläraren Jan Wikner. Susanne och Sten-Åke hade frågat om jag skulle med på en visafton med hans tonsatte Ferlindikter.
Vid halv sju-tiden anlände jag till Filipstad och vi åkte direkt till Kvarnen där det var fullt jobb att få en sittplats. Träffade en Rotarykamrat från Karlskoga som var där och lyssnade med sin fru.
De två på bilden sjöng låtarna och dessutom var det ytterligare tre som spelade. Kvinnan är dotter till Wikner och pratade mellan låtarna. Med extranummer blev det nästan en och en halv timma.
God natt!





onsdag 3 juli 2024

Onsdag 3/7

 God kväll!

En ganska solig dag fram till femtiden då det kom en regnskur.

Strax före 8.00 anlände Sten-Åke tillsammans med en rörmokare som skulle sätta in en ny toalettstol i min egna privata toalett. Den har varit avstängd ett längre tag och jag har inte lyckats få den att inte läcka trots byte av packning. Han tittade även på gästtoaletten nere där det läcker när man spolar i handfatet. Det utmynnade i att det blir ett nytt tvättställ för det nuvarande är så gammalt att det inte går att få fram reservdelar. Alltsammans var klart vid 9:00 och då satte jag mig i bilen för färd till bilbesiktningen. Det tog inte lång tid förrän besiktningsmannen kunde konstatera att bilen var i gott skick och utan anmärkningar.

På hemvägen tittade jag in till Susanne och Sten-Åke. Susanne anlände efter ett tag eftersom hon varit ute på inköpsrunda. Det blev lite skvaller och en kaffetår med nybakad sockerkaka. Skulle egentligen fortsatt till Ica för veckans inköp men jag vände hemåt och återvände lite senare när jag tänkt fram en inköpslista.

God natt!

tisdag 2 juli 2024

Tisdag 2/7

 God kväll!

En övervägande molnig dag och upp till 20 grader.

I går, efter fotbollen, tittade jag på en halvdålig film. Stängde av och läste fram till 2-tiden. Vaknade kvart över sju men vände på mig och räknade med att ligga till åtta. Nästa gång vaknade jag vid åttatiden då jag hörde från sovrumsdörren :"Hej Sven". Då hade larmet gått och det var städhjälpen som kommit. Upp och käkade frukost innan det var som vanligt igen.

Vid 9-tiden dök snickaren med medhjälpare upp för att hämta ett fönster som var spräckt och som han skulle byta glas i.

Jag iväg till Ica i Storfors och köpte kaffebröd och vid 11-tiden drack städhjälpen och jag kaffe och lite senare anlände de andra två med fönstret och då blev det ytterligare en omgång. Allt har en förmåga att hända samtidigt men det blev en trevlig pratstund om gammalt och nytt i Nykroppa.

Senare gick jag ut och tvättade bilen eftersom jag skall in och besikta i morgon.

God natt!

måndag 1 juli 2024

Måndag 1/7


 God kväll!

En ganska solig dag och där termometern kom över 20-strecket igen även om det var knappt.

Åkte in till gymmet. Idag tränade vi inte utan hade bara frukost och present till vår ledare. Det blev lite extra pålägg än vanligt plus att det även kom fram en jordgubbspaj.

När jag kom hem blev det lite arbete. Jämnade ut håligheter vid uppstickande tallrötter så att roboten kunde gå över utan att stå och slira. 

Klippte också de buskar som "Blomster-Anna" lurade på oss när vi frågade vad vi skulle plantera efter sydgaveln. Nu har jag lärt mig att man helst inte skall ha växter som fordrar en massa jobb. Idag blev det första klippningen för året.
Match mellan Portugal-Slovenien. Portugal stora favoriter men ett kämpande Slovenien kunde hålla emot och matchen slutade 0-0 efter full tid och förlängning. Fick avgöras på straffar där Portugal vann och gick vidare.
God natt!