torsdag 21 mars 2019

Torsdag 21/3

God kväll!

Även denna dag hoppade jag över gympan. Åkte in till Karlskoga i lagom tid för Rotarymötet. Det var två musiklärare, unga tjejer enligt mitt sätt att se. De berättade om ett musikprojekt i tre skolor där alla elever i förskolan, ettan och tvåan deltager. Första året mest lek men sedan får de börja med instrument. Den ena tjejen var fiollärare så alla hennes elever fick prova på detta. Projektet skall testas under en treårsperiod och skolorna har valts där det finns flera olika invandrarbarn och är ett sätt att få dem att utvecklas tillsammans. Idén kommer från Venezuela och har namnet El Sistema. De berättade på ett intressant och piggt sätt.

Under eftermiddagen skidskyttesprint för damer. Bästa svenska slutade åtta.

God natt!

2 kommentarer:

KW sa...

Vad kul att du var och lyssnade på ett projekt om El Sistema. I onsdags var jag på en föreläsning här på KI med en barnläkare/musiker som heter Lisa M Wong från Harvard, Boston (ursprungligen född och uppvuxen i på Hawaii). Hon var också inblandad i El Sistema och hade varit mycket i Venezuela i det ursprungliga projektet. Hon jobbar nu bla på en skola i Boston där barn till framför allt afroamerikaner och spansktalande familjer (mestadels ensamstående mödrar)går, där de har infört musik 45 min/dag. Hon arbetar också mycket med att införa musik, konst, poesi mm för läkarstudenterna och också inom vården bla för krigsveteraner med PTSD Posttraumatiskt Stressyndrom. Superintressent!

S-O Svensson sa...

Ja, det lät intressant och givande. Problemet för dem är att de inte vet om det blir en fortsättning eftersom det saknas pengar. En del av ungarna får de in i kulturskolan där de till en låg kostnad kan hyra instrument eller vara med i sångkör.