tisdag 30 april 2013

Tisdag 30/4

God Kväll!
 
När blomsterhandeln öppnade åkte vi dit och köpte penséer.
 Planterade först hos Anita innan de resterande hamnade i krukor på entrétrappan på Strandkullen.
 Blomsteraffären hade även lösa blommor och Gudrun köpte en bukett. Jag bjöd på en ny rätt till lunch, fyllda rullader med gräddpepparsås.
 Under kvällen gick vi upp till Hammarvallen där det firades Valborg.
 Här har brasan fått skaplig fart. Vi lämnade innan fyrverkeriet kom igång.
Gudrun hade med sig en hummer, när hon kom för ett par dagar sedan. Den fick avsluta Valborgsfirandet.
I morse åkte flaggan upp och halades innan vi gick upp till brasan.
 
God Natt!


måndag 29 april 2013

Måndag 29/4

God Kväll!
Eftersom Carola, vår gympaledare, var upptagen under tisdagen med att hissa kommunens flaggor hade vi flyttat passet till idag. Hennes grabbar spelar hockey och föräldrarna får sköta flaggorna mot en betalning till ungdomshockeyn. Idag blev det inte någon lång sittning vid frukostbordet eftersom jag hade en besökare hemma.
 
I gamla brukshandeln har det startats en blomsterhandel. Vi åkte dit för att köpa penséer till Anita och till några av mina krukor på trappan. Tyvärr, måndagar var stängt. Nu får det bli en tur i morgon istället. Har hört ryktesvägen att de har stora och fina plantor.

 Till dagens lunch bjöd jag på ugnsbakad torsk med tillbehör.
 Gudrun hälsade välkommen till bordet.
Från min fruktkorg gjorde Gudrun dagens dessert.

Vi tittade på "Halv åtta hos mig", som var från Västerås, men inga kända namn dök upp.

God Natt!

söndag 28 april 2013

Söndag 28/4

God Kväll!
 
Vid lunchtid kom Gudrun farande i sin lilla röda bil. Efter lite kaffe tog vi en promenad i det fina vårvädret.
 En bild från "Vedgårdsudden" som visar hur isen nästan har försvunnit.
 Gudrun tar en paus när jag tar bilden.
 Denna bild visar vad som hänt på ett dygn. Gårdagens bild är från exakt samma ställe.
 Lite is till drinken?
Under eftermiddagen gjorde jag i ordning en kasslerrätt. Receptet tog jag ur Karlskoga moderaternas kokbok från förra valet. Jag fick den av Ola Karlsson och den visar 28 olika, enkla rätter lämnade av lika många från vallistan.

God Natt!

lördag 27 april 2013

Lördag 27/4

God Kväll!
 
En härlig dag med sol. Gick ut med kameran för att se om det fanns några vårtecken. Nere vid sjön har isen släppt efter land, men det finns fortfarande mycket is. Normalt brukar sjön vara isfri vid denna tiden. Finns fortfarande chans att den är borta till 1:e maj.

 Idag lyckades jag hitta de första tussilagona på tomten.
 Till lunch gjorde jag det enkelt, en tonfisksallad.
Det var "långlördag" i Filipstad. Jag åkte in för jag har en tid funderat ¨på att skaffa nya läslampor vid sängarna. Gick in till Bergwalls, där det var fullt av folk. Jag hade sett att de hade rabatter under dagen, men döm om min förvåning när jag fick betala för en när jag köpte två. 50% är inte illa. Jag valde vanliga golvlampor för att slippa skruva fast i väggen. Tycker att det blev bra.

Har sett lite av matchen OS-94-laget mot kändislag. Skall titta färdigt tredje perioden för att se hur det slutar.

God Natt!

fredag 26 april 2013

Fredag 26/4

God Kväll!
 
Jag är väl inte den som älskar att städa, men när jag väl kommer igång är det ganska trevligt ändå. Idag tog jag en ordentlig omgång i köket. Fortsatte med toaletterna och hallen. När jag var klar var det dags för lunch. Jag tyckte att jag hade förtjänat en lunch på stan och ringde Susanne, som hade jobbat natt och brukar gå upp vid 13-tiden. Vi gick till Caesar och tog deras "Skomakarlåda", som de har varannan fredag. Till det får man även dessert. Mätta och nöjda fortsatte vi hem till Susanne, där jag visade mitt senaste kameraköp. Nedan följer några provbilder.
 
Jag blev sittande så länge så att Sten-Åke hann komma hem och vi fick eftermiddagskaffe innan det bar iväg till Nykroppa.

 Ett par av de orkidéer jag har hemma.
 Här har jag lånat ett objektiv av Susanne. Hon har samma märke, men lite mer avancerad kamera. Jag har 12,2 megapixlar, hennes är på drygt 15.
 Här har jag fångat en, som alltid plåtar alla så fort hon kommer åt.
Simon dök upp med en kompis. Han hade varit i Karlskoga och hämtat en ny dator. Här får han hjälp av kompisen med installationen.

God Natt!

torsdag 25 april 2013

Torsdag 25/4

God Kväll!

Börjar med att gratulera Åsa på hennes födelsedag.

På gympan blev det en halvtimmes spinning följt av styrka och mage under resterande tiden. Vi blev sittande med frukosten och diskussioner fram till lite över 10. Ja, det var vi som inte arbetar längre. De andra försvann långt tidigare.

Under gårdagen hade Tedenrud ringt och meddelat att han inte skulle vara hemma idag. Hans son med partner som driver Hondaförsäljningen i Karlstad skulle sitta på skolbänken och lära sig Hondas datasystem. Under tiden skulle Tedenrud hålla ställningarna på bilfirman.

Eftersom klockan var över 10 åkte jag till Elgiganten. Min kamera har krånglat ett tag med blixten och därför gick jag in och tittade på en ny kamera. Nu hade man en Canon till kampanjpris och det slutade med att jag gick hem med en sådan.

På Rotary var det en av våra medlemmar som berättade om ett projekt som hon är med och leder i Hallsberg.

När jag kom hem laddade jag batteriet och tittade igenom manualen till kameran och var sedan ute och tog ett par provbilder. Sopsäckarna som jag ställde ut i morse med kläder och skor hade försvunnit, så allt verkade funka.

Såg matchen Göteborg - Malmö på Tv:n. Malmö hade ledning med 0-1 fram till dess det var två sekunder kvar, då Göteborg reducerade till 1-1.

God Natt!

onsdag 24 april 2013

Onsdag 24/4

God Kväll!

Förmiddagen gick åt till att plocka fram alla papper och göra klart deklarationen. Eftersom jag vet att det blir en rejäl restskatt har jag inte räknat fram den exakta summan utan låter det komma som en överraskning i december.

Häromdagen fick jag en lapp som sade att ställer man ut kläder och skor kommer de och hämtar i morgon. Eftersom jag knappt har rört Anitas kläder var det ett bra sätt att börja plocka undan. Jag fyllde två sopsäckar, en med kläder och en med skor och stövlar. Det syns knappt för Anita gillade kläder och skaffade sig en hel del. Det kommer säkert fler tillfällen.

Senare på eftermiddagen åkte jag in till Filipstad. Efter att ha postat deklarationen åkte jag till Susanne och Sten-Åke och fick eftermiddagskaffe och det senaste inom BIK:s hockeyläge. Nu hade ytterligare en spelare försvunnit. Totalt har de tappat sex stycken. Det kostar på att ligga högt i serien under säsongen.

Innan återresa till Strandkullen blev det ett besök på ICA. När jag kom hem satte jag mig och tittade på "Halv åtta hos mig". Tyvärr kom reklamen och då slumrade jag in och kom inte till medvetande förrän programmet precis slutat.

God Natt!

tisdag 23 april 2013

Tisdag 23/4

God Kväll!

Efter gympan gick färden hem till Nykroppa igen. Ett par timmar hemma och sedan var det dags att återvända till Karlskoga. Denna gång för besök hos min tandläkare.

Jag klarade mig bra. Det fanns inga hål, men trots det bestämde vi att jag skulle rätta till en tand längst in i munnen. Det betyder att jag skall dit igen i slutet av maj.

Sedan var det dags för ett par timmar hemma igen innan det blev Filipstadsbesök. Villaföreningen hade ordnat en informationsträff på stadens färghandel, där vi fick en massa användbara tips inför kommande utvändig målning av hus och fönster. Under besöket hade färghandeln kampanjpris på en del artiklar och därför gick man inte tomhänt hem.

Nu är det dags för lite tv-nyheter.

God Natt!

måndag 22 april 2013

Måndag 22/4

God kväll!
 
En lugn dag, fri från blåst. Kan vara lämpligt att elda upp min rishög.
 Lastar på lämplig utrustning och kör ner till högen.
 Med lite diesel ser det ut som att det skall bli en bra brasa.
 Tyvärr, tydligen för blött och för lite diesel. Avvaktar till nytt lämpligt tillfälle.
När jag pumpade mina cyklar häromdagen såg jag att det var dags att köra bort gammalt emballage som hade samlats. Fyllde bilen och åkte till återvinningen. Det finns ytterligare en del bråte, men det passar inte till containrarna. Jag fyller den vanliga soptunnan istället. Kan inte vara vettigt att åka 5-6 mil för att bli av med det.

God Natt!

söndag 21 april 2013

Söndag 21/4

God Kväll!
 
Återigen en skaplig vårdag.
 Under förmiddagen fick jag besök av Emma och Stefan. Emma håller på att övningskör och då tog de vägen hem till mig.
Stefan hade köpt med sig ett färskt, gott bröd från Nässundets Bageri. Antagligen av erfarenheten att jag sällan har något färskt fikabröd hemma.

Jag har till och från tittat på tv-fotboll. Nu blir det närmast Mästarnas Mästare med Anna Lindberg, nygift med sin f.d. hockeyspelare Calle Steen.

God Natt!

lördag 20 april 2013

Lördag 20/4

God Kväll!
 
Under förmiddagen gick jag ner till Birgit och fick 11-kaffe samtidigt som det blev en lång pratstund.
 Jag har funderat på hur det kommer sig att locket på fröautomaten då och då sitter på sniskan. Idag fick jag se svaret. När jag tittade ut hängde en ekorre i grenen ovanför och petade av locket.
 När jag var på väg från Birgit ringde Sofie. Hon har sina däck lagrade hos mig. Nu, lite sent, tänkte hon byta till sommardäcken. En stund senare dök hon, fadern och pojkvännen upp.
 Bilägarinnan var nog den som jobbade hårdast.
 Vid fikan kom Sten-Åke på att vi kanske skulle gå till LaStrada och äta lunch när Susanne kom från jobbet. Det var nog mest för att slippa laga mat tills hon kom hem. Här har hela gänget samlats. Hela klanen Larsson-Svensson plus Stefan. När vi satt där fick vi även besök av Viktor med far som gick förbi.
Jag hade vid tidigare tillfälle ätit en pizza på pizzerian och då klarade jag bara halva så nu valde jag istället en Västkustsallad. Den var inte liten den heller, så nu har det inte blivit någon mer mat idag.

Resten av kvällen kommer att ägnas åt TV-tittande.

God Natt!

fredag 19 april 2013

Fredag 19/4

God Kväll!

I morse, när jag satt och åt frukost samtidigt som jag tittade på TV, fick jag se att de visade vårt senaste träningssätt med 20/10 sekunder. Det är tydligen något som kommit nu och blivit väldigt populärt. Ursprungligen kommer det från Japan och kallas "Tabatan". Det började med att skridskoåkarna tränade det och det visade sig vara effektivt.

Vid lunchtid ringde Thomas, som var på väg från Stenkullen, där han varit på jobb. Han närmade sig Alingsås och jag tyckte att han kunde åka in till Ann-Marie och Harry och få sig en kaffetår. Jag beskrev vägen och av Ann-Marie fick jag höra att han kommit dit. Hon ringde för hon hade inte lyckats nå den lille brodern i USA.

Trots att jag tog det lugnt i vintras när jag plogade lyckades jag få upp en del grus på gräskanterna. Jag tog fram en kratta och har dragit tillbaka gruset till sin plats.

Eftersom det närmar sig momsdeklaration avslutade jag fjolåret med att läsa in den bokföringsorder som gjordes i samband med årsbokslutet och avslutade föregående år.

Annars har det varit lugnt med TV-tittande under kvällen.

God Natt!

torsdag 18 april 2013

Torsdag 18/4

God Kväll!

Idag börjar jag med att gratulera min bror i USA som fyller 70 år. Har försökt ringa honom, men jag får göra nya försök eftersom det är upptaget hela tiden.

Dagens gympa var riktigt tufft. Idag körde hon hela timmen med intervallträning 20/10, både för kondition och styrka. Det var längesedan som jag var så svett. Idag kom vår Gran Canaria-besökare tillbaka efter drygt 3 månader. Nu stannar han i Sverige fram till i höst.

Vid frukostbordet var vi ett par som blev sittande länge. Det gjorde jag med glädje eftersom jag inte kunde åka till Tedenrud, då han var bortrest. Samtidigt visste jag att Marina jobbade dagtid. Det blev tankning och därefter en sväng till Ö&B, där jag försåg mig med lite diverse såsom glödlampor, batterier etc.

På Rotary hade vi en ung tjej, Lucia Christensen, som berättade om sin idrottskarriär och utbildning inom idrott och friskvård. Som treåring började hon med simning men övergick så småningom till styrkelyft där hon har 15 SM och några brons och silver i EM och VM. I år har hon startat eget företag som konsult inom idrott, motion och friskvård. Det var ett mycket trevligt föredrag.

Under kvällen har jag tillsammans med Susanne och Sten-Åke varit och sett en föreställning med tre Värmlänningar. Det var ett drygt två timmars humorprogram blandat med allvar samt lite sång och musik.

God Natt!

onsdag 17 april 2013

Onsdag 17/4

God Kväll!

En vädermässigt skaplig dag men med kraftig blåst. Det är bra för då torkar det upp snabbare på gårdsplanen och vägarna.

Fick brev från skattemyndigheten. Trodde givetvis att det var en förfrågan och att det var dags att rota fram papper igen. Idag var det bara ett kontoutdrag som visade att jag hade drygt 5000 innestående på skattekontot. Eftersom jag alltid har en rejäl restskatt hade jag jämnat av uppåt och det blev tydligen lite för mycket.

Idag gjorde jag i ordning 4-hjulingen för våren-sommaren. Jag monterade av plogbladet och kontrollerade och fyllde på luft i däcken.

Under eftermiddagen åkte jag in till Filipstad. Om jag handlar under onsdagar på ICA har jag 5% på allt jag köper. Problemet är att man måste planera lite bättre än vanligt. Idag kom det dessutom ytterligare rabattkuponger så det är nästan omöjligt att utnyttja alla. Som pensionär har man vissa fördelar och affären får kunder den dag som är minst besökt.

På hemvägen besökte jag Susanne och Sten-Åke och fick eftermiddagskaffe innan det var dags för lite fotboll på TV.

God Natt!





tisdag 16 april 2013

Tisdag 16/4

God Kväll!
 
Idag hade vi ett roligt, men tufft pass. Carola sade i torsdags att hon skulle bli lite sen idag och att vi skulle sätta upp TRX- banden tills hon kom. Det gjorde vi, men nu hade hon fått en annan idé. Nu fick vi börja med uppvärmning som vanligt, därefter en slags intervallträning med fyra moment á 20 sekunder med vila 10 sekunder mellan momenten. Detta gjorde vi i fyra omgångar. Denna typ av träning tänker hon köra med BIK under sommarpassen. Efter detta blev det TRX. Kan säga att de 10 sekunderna gick fort, det blev i stort sett bara att byta mellan step-brädan, golvet och armhävningsläget.
 När jag kom hem tänkte jag först koppla bort plogbladet på 4-hjulingen och koppla på kärran, men när jag gick ner mot min rishög märkte jag att det var alldeles löst i marken under tjällossningen och onödigt att köra sönder marken. Man skall ju inte vänta till morgondagen med det som kan göras idag, men det har jag inget problem med längre.
 Fortsatte ner mot sjön och isen har börjat luckras upp. Jag går inte gärna ut på den nu.
 Fiskmåsarna har kommit nu och jag hoppas att de två som sitter på stenen kommer att häcka där. Tidigare år börjar de på en sten som ligger nära vattenytan och när det blåser sydliga vindar spolar vågorna bort både bo och ägg. Till slut brukar de flytta till denna betydligt större sten.
Jag har en myrstack på tomten och nu har myrorna kommit fram. Det var alldeles svart på solsidan.

Som vanligt, i dessa tider, hockeyfinalmatchen Skellefteå - Luleå. Seger för Skellefteå med 2-1 och därmed  3-0 i matcher. Skellefteå verkar något mer taggade och har bara en seger till för att bli svenska mästare i år.

God Natt!

måndag 15 april 2013

Måndag 15/4

God Kväll!

Under förmiddagen såg vi en stor flock med bofinkar vid fågelmaten. Vi tog en promenad runt tomten och när vi kom ner till sjön fick vi se vårens första fiskmåsar, tre stycken på stenar en bit från oss. I träden hördes hur fåglarna tycks ha fått vårkänslor för de kvittrade för fullt.

Vi fortsatte med en promenad och träffade på Hellman och Humlan, som var lika pigg och ivrig som vanligt. Hellman hade nyligen sett två kungsörnar, något som inte jag har lyckats med.

Efter dagens lunch, färsbiff med mozzarella och till det riktigt potatismos, lastade Gudrun bilen och styrde mot Västerås.

Jag har under kvällen tittat på matchen Elfsborg - Göteborg. Den var jämn och slutade också 0-0.

God Natt!

söndag 14 april 2013

Söndag 14/4

God Kväll!

Idag gratuleras min lillasyster som kommit upp i den aktningsvärda åldern av 73 år. Gratulerar även det lilla barnbarnet Viktor som fyller 7 år samma dag.

Under förmiddagen begav vi oss till Karlskoga för att uppvakta Viktor tillsammans med övriga familjemedlemmar. Där blev vi bjudna på både smörgåstårta och vanlig tårta. Eftersom jag inte hade kameran med mig kan jag inte visa några bilder. Här har man dock möjlighet att se bilder från kalaset om man är intresserad.

Under eftermiddagen lagade jag till en ny kycklinggryta, där jag hämtat receptet från vinklubbens receptsamling. Den var med kokosmjölk och chili och blev ganska stark.

Eftermiddagen blev framför TV:n och matchen mellan Luleå-Skellefteå i SM-final serien. De senare tog sina andra vinst trots att Luleås Linus Persson, tidigare BIK, gjorde två mål. Matchen slutade 2-4.

Under kvällen blev det Mästarnas Mästare med en ny grupp i aktion.

God Natt!



lördag 13 april 2013

Lördag 13/4

God Kväll!
 
När vi vaknade i morse hade det kommit blötsnö. Det kändes helt onödigt. Får se det som ett plus att den löser upp den gamla snön och därmed får fart på smältningen.
 
Idag var vi, tillsammans med övriga familjemedlemmar, bjudna till Marina och Eddie för att fira Emelie på hennes 25-årsdag som inföll för ett par dagar sedan.

 Unge kusinen Viktor.
 Efter en god lunch med kycklingfiléer och potatisgratäng slog en del besökare sig ner för att titta på första matchen i finalen mellan Skellefteå och Luleå.
 Nu var det kö till kaffet och tårtan.
 Ytterligare en kusin till Emelie.

 En del hade bänkat sig i köket. De andra i rummet vid TV:n
Här var det dags för paketöppning.

God Natt!

fredag 12 april 2013

Fredag 12/4

God Kväll!

Här sitter jag i stearinljusets sken med min I-pad. Strömmen försvann för drygt en timme sedan. Var först borta någon minut, men sedan kom strömmen tillbaka för att efter ytterligare några minuter försvinna igen. Det är inget jag är van vid eftersom det under mina 20 år i Nykroppa knappt har inträffat tidigare.

I förmiddags var Susanne och jag inne i Karlskoga och köpte födelsedagspresent till Viktor, som fyller år på söndag. Samtidigt passade Susanne på att besöka Ö&B för att göra några fynd.

Jag stannade till i Storfors och köpte lite kaffebröd eftersom Gudrun var på väg från Västerås. När vi svängde in på gården hade hon precis parkerat bilen. Efter en fika fortsatte Susanne till Filipstad och jag började med en avokadosallad med knaperstekt bacon till lunch.

Precis nu kom strömmen tillbaka och nu får det bli Tv-tittande resten av kvällen.

God Natt!

torsdag 11 april 2013

Torsdag 11/4

God Kväll!

Idag börjar jag med att gratulera barnbarnet Emelie, som fyller 25 år. Tänk, vad åren rinner iväg. Tur att man själv har stannat upp.

Vi tränar tidigt i vår grupp, men det finns värre. I morse när jag kom till gymmet strax före sju hade en grabb redan tränat och duschat. Nu skulle han vidare till jobbet och när det var slut skulle han köra ytterligare ett pass. Klockan nio på kvällen slocknar han för dagen.

Vi körde ett bra pass med en halvtimmes spinning följt av en halvtimmes core.

Sedan, som vanligt på torsdagar, en tur till Tedenrud. Därefter Rotary och hem. Några timmar hemma och sedan tillbaka till Karlskoga och styrelsemöte i Rotary och därmed var den dagen avverkad.

God Natt!

onsdag 10 april 2013

Onsdag 10/4

God Kväll!

Eftersom det var ett bra tag sedan jag städade, närmare bestämt före Sälen och Thailandbesöken, tyckte jag det var dags att ta ett tag med dammsugare och annan städutrustning. Började på övervåningen med toaletter och badrum och fortsatte med sovrum och de andra rummen. När det var klart tog jag även hallen nere. Köket är kvar och kanske tas senare under veckan.

Gick ner i källaren och tittade på tvättmaskinen. Kunde inte hitta något fel och laddade därför en maskin och körde igång. Det hände ingenting under tvättningen och sköljningarna men när centrifugen körde igång på allvar kom det fram vatten. Varifrån kunde jag inte se. Får göra en rengöring och se om det blir bra.

Birgit ringde och talade om att hon legat sjuk ett par dagar, men att hon var på bättringsvägen. Hon hördes i alla fall pigg.

Ja, då var Sveriges Mästerkock korad. Även i år en kvinna, men det var mycket jämnt in i det sista.

God Natt!

tisdag 9 april 2013

Tisdag 9/4

God Kväll!

Ja, då var det tisdag och tidig gympamorgon.

På vägen hem såg jag även idag tofsvipor. På ett gärde gick de två första tranorna och vid Prästbäcken stod två svanar med huvudet rakt ner i vattnet.

Hemma igen blev det en tvättmaskin. Golvet var alldeles blött efter tvättningen så nu får jag försöka att hitta felet. Det sker tydligen vid tömning. Kanske det är täppt i slangen. Den som undersöker får se.

Lite pappersarbete och kvälls-TV avslutar dagen.

God Natt!

måndag 8 april 2013

Måndag 8/4

God Kväll!

Äntligen, idag på väg från Karlskoga, fick jag se årets första vårtecken. En flock tofsvipor.

Jag hade en lampa som slocknat på bilen och därför åkte jag till Karlskoga och Möllers för att få den bytt. Numera åtgärdar jag aldrig sådant själv. Det finns folk som är utbildade och gör det mycket snabbare. Nu kunde jag ta en kopp kaffe under tiden och dessutom titta igenom Karlskoga Tidning, som inte kommit till mig idag.

När jag ändå var i Karlskoga och det inte var någon kö på Däckson passade jag på att byta till sommardäck. Jag har mina däck lagrade där och det är ett effektivt sätt att slippa få blodsmak i munnen två gånger per år.

När jag senare åkte till Filipstad och hämtade ut blodtrycksmedicin tog jag vägen förbi hos Susanne och fick eftermiddagskaffe. Sten-Åke kom hem samtidigt och nu har han lånat ut boken "Conny Strömberg, en lirares bekännelser", till mig. Örebro Hockeys storspelare, känd och ökänd.

Under kvällen en TV-match, Öster - Helsingborg som slutade 1-1.

God Natt!

söndag 7 april 2013

Söndag 7/4

God Kväll!
 
Återigen en lugn dag. Gick en sväng runt tomten, passerade växthuset och fick för mig att jag skulle rensa undan och tömma ut jorden som fortfarande låg i planteringslådorna. Jag använder självvattnande blomsterlådor i växthuset och byter jord varje år.
 
För övrigt har det blivit lite fotboll på TV och under kvällen Mästarnas Mästare.
 
Jag hade lovat att inte skicka med mer bilder från Thailand, men eftersom det kom en del från Gudrun idag får dessa hänga med.





God Natt!